Με το τραίνο ταξιδεύεις, δεν μεταφέρεσαι

«… Ο Σιδηρόδρομος όχι μόνο δεν πλήγωσε τη φύση, αλλά βρέθηκε σαν ένα στοιχείο ομορφιάς στον όμορφο κόσμο της …».
Κωστής Παλαμάς

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Μια πολύτιμη τοπική συγκοινωνιακή υποδομή σε αχρησία!


Την 11η Φεβρουαρίου 2012 το Portal Pierias, η τρίτη σε επισκεψιμότητα ενημερωτική ιστοσελίδα της Πιερίας, πραγματοποίησε αφιέρωμα στην προσπάθειά μας.

Ευχαριστούμε θερμά και ευχόμαστε τα καλύτερα σε αυτό το νέο και πολλά υποσχόμενο portal.

Το δημοσίευμα μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο στον ακόλουθο σύνδεσμο :



Η παλαιά σιδηροδρομική γραμμή του Πλαταμώνα. Μια πολύτιμη τοπική συγκοινωνιακή υποδομή σε αχρησία!

Αγαπητή/έ φίλη/ε,  δεν την χάσαμε την παλαιά γραμμή, ούτε και πρέπει να λέμε κάτι τέτοιο. Απλά προσωρινά την στερούμαστε.

Σίγουρα η γραμμή δεν πρόκειται να αποτελέσει ξανά τμήμα του κύριου άξονα Πειραιώς – Θεσσαλονίκης, αλλά μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια πολύτιμη τοπική συγκοινωνιακή υποδομή και έναν μοναδικό και ζωντανό μουσειακό σιδηρόδρομο.

Ως Πρωτοβουλία Πολιτών για την διάσωση και επαναλειτουργία της παλαιάς γραμμής Πλαταμώνα είμαστε παρόντες και αγωνιζόμαστε. Και μόνο η ύπαρξη της γραμμής έως σήμερα αποτελεί την πρώτη νίκη. Η βοήθεια του καθενός από εσάς στον κοινό μας αγώνα είναι πολύτιμη. 

Γιατί … με το τραίνο ταξιδεύεις, δεν μεταφέρεσαι.

Υπουργική Απόφαση ΥΠ.ΠΟ./ΔΙΝΣΑΚ/7196/195/25-02-05 (Φ.Ε.Κ. 358, τ. Β’, 21-03-05) «Χαρακτηρισμός ως ιστορικού τόπου της σιδηροδρομικής γραμμής Πλαταμώνα».

Στόχος της πρωτοβουλίας
  • Η διατήρηση και αξιοποίηση της πολιτιστικής, σιδηροδρομικής και βιομηχανικής κληρονομιάς της Παλαιάς Σιδηροδρομικής Γραμμής Πλαταμώνα και η αναβάθμισή της σε μουσειακό – τουριστικό κέντρο για την ιστορία και τεχνολογία των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Η υλοποίηση αρχικά τοπικών δρομολογίων «Λάρισα – Πλαταμώνας» και εν συνεχεία όλης της προαστιακής γραμμής «Θεσσαλονίκη – Λάρισα» μέσω των παλαιών χαράξεων «Αιγίνιο – Κορινός», «Παντελεήμονας – Πλαταμώνας – Νέοι Πόροι» & «Ραψάνη – Ευαγγελισμός», η οποία προβλέπεται σύμφωνα με τον επίσημο «Χάρτη Πορείας του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης», ο οποίος έχει εκπονηθεί από το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Υποδομής του Ο.Σ.Ε., να λειτουργεί κατά το σύνολο κάθε καλοκαιριού, ώστε να τροφοδοτεί με τουρίστες τα παραλιακά θέρετρα της Πιερίας και την Κοιλάδα των Τεμπών, μέρη τα οποία παρέκαμψε η νέα γραμμή υψηλών ταχυτήτων.
  • Η υλοποίηση τοπικού – τουριστικού «τραμ»
  • Η ανάδειξη και αναγνώριση της Παλαιάς Σιδηροδρομικής Γραμμής Πλαταμώνα ως μνημείου της παγκόσμιας σιδηροδρομικής, βιομηχανικής, κατασκευαστικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
  • Η τουριστική και εν γένει αξιοποίηση και προβολή της Παλαιάς Σιδηροδρομικής Γραμμής Πλαταμώνα στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε συνδυασμό με άλλες πολιτιστικές και τουριστικές δραστηριότητες σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς.
  • Η συνεργασία με μουσειακούς – τουριστικούς σιδηροδρόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και η ανάπτυξη διεθνών σχέσεων με ενώσεις και ομοσπονδίες διατήρησης παραδοσιακών σιδηροδρόμων.
  • Η συλλογή και διάσωση πάσης φύσεως ιστορικού σιδηροδρομικού υλικού εύρους τροχιάς 1435 mm, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με σκοπό την ένταξη του στην Παλαιά Σιδηροδρομική Γραμμή Πλαταμώνα.
  • Η συλλογή, φύλαξη και αξιοποίηση πάσης φύσεως τεκμηριωτικού υλικού για την Παλαιά Σιδηροδρομική Γραμμή Πλαταμώνα και εν γένει για την ιστορική γραμμή «Πειραιεύς – Παπαπούλι – Πλατύ».
  • Η ενεργή συμμετοχή στην Παλαιά Σιδηροδρομική Γραμμή Πλαταμώνα σε ολόκληρο το εύρος των καθηκόντων που σχετίζονται με την οργάνωση, λειτουργία, προβολή και αξιοποίηση της.
  • Ο συνδυασμός της Παλαιάς Σιδηροδρομικής Γραμμής Πλαταμώνα με τη φύση και η προβολή αυτής της σχέσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  • Η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διατήρηση και αξιοποίηση της πολιτιστικής, σιδηροδρομικής και βιομηχανικής κληρονομιάς της Παλαιάς Σιδηροδρομικής Γραμμής Πλαταμώνα.

Μουσειακός Σιδηρόδρομος Πλαταμώνα στο Facebook:
http://www.facebook.com/platamon.railway.fan/
Μουσειακός Σιδηρόδρομος Πλαταμώνα Ιστοσελίδα:
http://platamon-railway.blogspot.com/
Μουσειακός Σιδηρόδρομος Πλαταμώνα Επικοινωνία:
platamon.railway (at) gmail.com

Δείτε δύο βίντεο από την παλαιά γραμμή…




Ο σταθμός του Πλαταμώνα

Η έξοδος στην Παραλία Παντελεήμονα από την παλιά σήραγγα