Με το τραίνο ταξιδεύεις, δεν μεταφέρεσαι

«… Ο Σιδηρόδρομος όχι μόνο δεν πλήγωσε τη φύση, αλλά βρέθηκε σαν ένα στοιχείο ομορφιάς στον όμορφο κόσμο της …».
Κωστής Παλαμάς

Οι στόχοι μας

Ζητούμε την άμεση συντήρηση και επαναλειτουργία της διατηρητέας παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής Πλαταμώνα (ΦΕΚ 358/Β/21.03.2005), η οποία ενώνεται ήδη με την κύρια γραμμή Αθηνών ‐ Θεσσαλονίκης στον σταθμό Νέων Πόρων, αποτελεί αναπόσταστο μέρος του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου και σήμερα τελεί υπό αναστολή κυκλοφορίας (βλ. Δήλωση Δικτύου ΟΣΕ).

Θέλουμε να λειτουργήσει αφενός ως συμπληρωματικός βραχίονας του προαστιακού ‐ περιφερειακού σιδηροδρόμου Λάρισας ‐ Θεσσαλονίκης για την εξυπηρέτηση των ισχυρών τοπικών αιχμών της τουριστικής ‐ παραθεριστικής περιόδου και αφετέρου ως τουριστικός ‐ μουσειακός σιδηρόδρομος (όπως το τρενάκι του Πηλίου και ο οδοντωτός Διακοπτού ‐ Καλαβρύτων).

Θέλουμε την συντήρηση όλου του κηρυγμένου ιστορικού τόπου του σταθμού Πλαταμώνα και τη δημιουργία Μουσείου.


Αναλυτικά οι στόχοι μας είναι :
  • Η διατήρηση και αξιοποίηση της πολιτιστικής, σιδηροδρομικής και βιομηχανικής κληρονομιάς της Παλαιάς Σιδηροδρομικής Γραμμής Πλαταμώνα και η αναβάθμισή της σε μουσειακό - τουριστικό κέντρο για την ιστορία και τεχνολογία των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Η λειτουργία της Παλαιάς Σιδηροδρομικής Γραμμής Πλαταμώνα αφενός ως συμπληρωματικού βραχίονα του προαστιακού ‐ περιφερειακού σιδηροδρόμου Λάρισας ‐ Θεσσαλονίκης για την εξυπηρέτηση των ισχυρών τοπικών αιχμών της τουριστικής ‐ παραθεριστικής περιόδου (τοπικό - τουριστικό «τραμ») και αφετέρου ως τουριστικού ‐ μουσειακού σιδηροδρόμου (όπως το τρενάκι του Πηλίου και ο οδοντωτός Διακοπτού ‐ Καλαβρύτων).
  • Η ανάδειξη και αναγνώριση της Παλαιάς Σιδηροδρομικής Γραμμής Πλαταμώνα ως μνημείου της παγκόσμιας σιδηροδρομικής, βιομηχανικής, κατασκευαστικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
  • Η τουριστική και εν γένει αξιοποίηση και προβολή της Παλαιάς Σιδηροδρομικής Γραμμής Πλαταμώνα στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε συνδυασμό με άλλες πολιτιστικές και τουριστικές δραστηριότητες σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς.
  • Η συνεργασία με μουσειακούς – τουριστικούς σιδηροδρόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και η ανάπτυξη διεθνών σχέσεων με ενώσεις και ομοσπονδίες διατήρησης παραδοσιακών σιδηροδρόμων.
  • Η συλλογή και διάσωση πάσης φύσεως ιστορικού σιδηροδρομικού υλικού εύρους τροχιάς 1435 mm, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με σκοπό την ένταξη του στην Παλαιά Σιδηροδρομική Γραμμή Πλαταμώνα.
  • Η συλλογή, φύλαξη και αξιοποίηση πάσης φύσεως τεκμηριωτικού υλικού για την Παλαιά Σιδηροδρομική Γραμμή Πλαταμώνα και εν γένει για την ιστορική γραμμή «Πειραιεύς – Παπαπούλι - Πλατύ».
  • Η ενεργή συμμετοχή στην Παλαιά Σιδηροδρομική Γραμμή Πλαταμώνα σε ολόκληρο το εύρος των καθηκόντων που σχετίζονται με την οργάνωση, λειτουργία, προβολή και αξιοποίηση της.
  • Ο συνδυασμός της Παλαιάς Σιδηροδρομικής Γραμμής Πλαταμώνα με τη φύση και η προβολή αυτής της σχέσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  • Η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διατήρηση και αξιοποίηση της πολιτιστικής, σιδηροδρομικής και βιομηχανικής κληρονομιάς της Παλαιάς Σιδηροδρομικής Γραμμής Πλαταμώνα.