Με το τραίνο ταξιδεύεις, δεν μεταφέρεσαι

«… Ο Σιδηρόδρομος όχι μόνο δεν πλήγωσε τη φύση, αλλά βρέθηκε σαν ένα στοιχείο ομορφιάς στον όμορφο κόσμο της …».
Κωστής Παλαμάς

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Τρενάκι στη γραμμή Καλαμπάκα - Πλαταμώνας





Στην κατηγορία: Ρεπορτάζ
Ημερομηνία: 24/06/2011
Τουριστική αυτοκινητάμαξα που την καλοκαιρινή περίοδο θα κάνει το δρομολόγιο Καλαμπάκα - Πλαταμώνας με την αξιοποίηση της παλιάς παραθαλάσσιας γραμμής του Πλαταμώνα, ζητούν οι "Φίλοι του Σιδηρόδρομου" Λάρισας.
Toυ Φώτη Κουτσαμπάρη

Η παλιά σιδηροδρομική γραμμή του Πλαταμώνα, που έχει χαρακτηριστεί "ιστορικός τόπος", είναι απαράμιλλης ομορφιάς και διεθνώς αναγνωρισμένη, διέρχεται δίπλα από τη θάλασσα και από ένα μοναδικό τοπίο, το οποίο περιλαμβάνει το μεσαιωνικό κάστρο και τις ακτές της Πιερίας. Η σιδηροδρομική γραμμή απενεργοποιήθηκε το 2004, όταν δόθηκε σε κυκλοφορία η νέα ηλεκτροκίνητη γραμμή του ΟΣΕ, κι έκτοτε παραμένει σε αχρησία.

"Τώρα που η θερινή περίοδος ξεκινά, ο σύλλογός μας καταθέτει ακόμη μια σαφή πρόταση, προκειμένου να σταματήσει εδώ ο θλιβερός και ολισθηρός κατήφορος του Πλαταμώνα", υπογραμμίζει ο κ. Απόστολος Δημόπουλος, μέλος του "Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου" Λάρισας και προσθέτει ότι "επιδιώκουμε την άμεση δρομολόγηση αυτοκινητάμαξας από την Καλαμπάκα προς τον Πλαταμώνα, η οποία με συνολική διαδρομή μόλις δύο ωρών και ενδιάμεσες σταθμεύσεις σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, Σοφάδες, Παλαιοφάρσαλα, Λάρισα και Νέους Πόρους θα συνδέσει γρήγορα και οικονομικά τη θεσσαλική ενδοχώρα με τον παραδοσιακό παραθαλάσσιο προορισμό της, τον Πλαταμώνα που όλοι αγαπάμε".

Ο κ. Δημόπουλος διευκρινίζει ότι "εν καιρώ οικονομικής κρίσης προτείνουμε να κυκλοφορήσει ήδη υπάρχον τροχαίο υλικό σε ήδη υπάρχουσα διατηρητέα γραμμή, που ούτως ή άλλως για λόγους πολιτιστικούς και ως εναλλακτική όδευση είναι επιβεβλημένο να διατηρηθεί. Δηλαδή προτείνουμε ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ να λάβουν κέρδη, χωρίς καμία επένδυση. Ταυτόχρονα, η τοπική κοινωνία θα καρπωθεί όλα τα οφέλη από την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου".

Οι "Φίλοι του Σιδηρόδρομου" επισημαίνουν ότι χάρη στις προσπάθειές τους, η παλιά σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ σταθμού Νέων Πόρων και σταθμού Πλαταμώνα αποτελεί ενεργό δίκτυο, υπό αναστολή λειτουργίας, σύμφωνα με τη νέα δήλωση δικτύου του ΟΣΕ για το τρέχον έτος. Επομένως, υποστηρίζει ο σύλλογος, ο ΟΣΕ οφείλει να διενεργεί τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης και επισκευής προκειμένου να είναι δυνατή η διενέργεια σιδηροδρομικών μεταφορών και να λαμβάνει ιδιαίτερη μέριμνα για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού, προκειμένου να διαφυλαχτεί η αρτιότητα του σιδηροδρομικού συστήματος και να αποφεύγονται τυχόν καταπατήσεις ακινήτων.

Η πρόταση για τη δρομολόγηση τουριστικού τρένου στη γραμμή Καλαμπάκα - Πλαταμώνα, κατατέθηκε προς εξέταση στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.