Με το τραίνο ταξιδεύεις, δεν μεταφέρεσαι

«… Ο Σιδηρόδρομος όχι μόνο δεν πλήγωσε τη φύση, αλλά βρέθηκε σαν ένα στοιχείο ομορφιάς στον όμορφο κόσμο της …».
Κωστής Παλαμάς

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010

Τρένο στον Πλαταμώνα κατά της απομόνωσης

Εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" Λάρισας
20-01-2010 | Σελίδα 16Από την 17η Δεκεμβρίου 2009 ακούμε συνεχώς αφενός ότι τα Τέμπη είναι κλειστά και αφετέρου ότι ο Πλαταμώνας μαραζώνει ελλείψει γρήγορης σύνδεσης με την Λάρισα και τη Νότια Ελλάδα.

Κι όμως αν σκεφτόμασταν ψύχραιμα και ορθολογικά, θα βλέπαμε ότι τα Τέμπη μόνο κλειστά δεν είναι. Τα Τέμπη είναι ορθάνοιχτα, αλλά τα μάτια μας είναι κλειστά ή … προσπαθούν να μας τα κρατήσουν κλειστά. Την κοιλάδα των Τεμπών την διαπερνούν από το 2004 σύγχρονες σιδηροδρομικές σήραγγες με διπλή ηλεκτροκίνητη και τηλεδιοικούμενη γραμμή, που δίνει την δυνατότητα η διαδρομή «Λάρισα – Νέοι Πόροι» να καλύπτεται σε μόλις 29 λεπτά με 11 ζεύγη δρομολογίων ημερησίως, εκτελούμενα όλα από υπερσύγχρονους συρμούς.

Κι όμως αν σκεφτόμασταν με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, θα βλέπαμε ότι ο Πλαταμώνας εξακολουθεί να διαθέτει άριστη, αλλά δολίως αναξιοποίητη σιδηροδρομική σύνδεση με τη Λάρισα και όλο το υπόλοιπο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, μέσω της υφιστάμενης σύγχρονης αλλαγής τροχιάς στον Σ.Σ. Νέων Πόρων. Ο Πλαταμώνας εξακολουθεί να διαθέτει και σιδηροδρομικό σταθμό και σιδηροδρομική γραμμή που μπορεί να του προσφέρει αυτή τη στιγμή άμεση σύνδεση με τη Λάρισα σε μόλις 35 λεπτά. Ο Πλαταμώνας είναι το μοναδικό εν Ελλάδι μέρος μετά το Πήλιο και τα Καλάβρυτα που διαθέτει σιδηροδρομική γραμμή κηρυγμένη ως «ιστορικό τόπο» και σιδηροδρομικό σταθμό κηρυγμένο ως «μνημείο» από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο Πλαταμώνας εξακολουθεί να διαθέτει μια σιδηροδρομική γραμμή με τεράστια στρατηγική σημασία, την διατήρηση της οποίας ζητούν επανειλημμένα και οι Στρατιωτικές Αρχές και οι Αρχές Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης.

Γιατί λοιπόν οι ιθύνοντες κάνουν δακρύβρεχτες δηλώσεις περί οικονομικής καταστροφής του Πλαταμώνα σε εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις και δεν ζητούν αμέσως πυκνά σιδηροδρομικά δρομολόγια «Πλαταμώνα – Λάρισας – Πλαταμώνα», αφού είναι άμεσα εφικτή η δρομολόγηση τρένων στη γραμμή;

Από το 2004 στον Πλαταμώνα βλέπουμε τραμπούκους … «γνωστούς αγνώστους» να βανδαλίζουν μέρα μεσημέρι την εθνική σιδηροδρομική υποδομή και κανένας (!) να μην ξέρει τίποτα. Από το 2004 βλέπουμε ένα Πλαταμώνα σε διαρκή παρακμή παραδομένο πλήρως στα Ι.Χ. και πνιγμένο από την ατμοσφαιρική, οπτική και ηχητική ρύπανση, χωρίς την δυνατότητα σιδηροδρομικής πρόσβασης, όπως συνέβαινε για 88 συναπτά έτη. Τον Ιούλιο του 2007 … «θαυμάσαμε» έναν κυριολεκτικά τριτοκοσμικό Πλαταμώνα, στον οποίο «άγνωστοι» επιτίθονταν στους σιδηροδρομικούς εργάτες με καδρόνια, επειδή τόλμησαν να επιχειρήσουν το αυτονόητο … την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου και την ταυτόχρονη τουριστική και μουσειακή αξιοποίηση της γραμμής. Όπως εύστοχα είχε γράψει παλαιότερα η εφημερίδα «Αγγελιοφόρος της Θεσσαλονίκης» … μάλλον κάποιοι κάτω από τις ράγες βλέπουν τις «κρυμμένες» θέσεις στάθμευσης που θα μπορούσαν να οικειοποιηθούν. Άραγε αυτά είναι τα περιβόητα «οράματα» για τον Πλαταμώνα του 2010;

Η Νέμεσις όμως για τον Πλαταμώνα ήρθε τελικά με τον πιο απροσδόκητο τρόπο. Πάνω που βίωνε την παρακμή με διαρκώς μειούμενη προσέλευση εκδρομέων και πνιγμένος από τα Ι.Χ., βρέθηκε … να είναι παντελώς άδειος, ελλείψει αξιόπιστης οδικής πρόσβασης των Λαρισαίων. Η Εθνική Οδός της ταλαιπωρίας και του κυκλοφοριακού κομφούζιου έκλεισε για άγνωστο χρονικό διάστημα, κατά πολλούς ίσως και μέχρι την παράδοση των νέων οδικών σηράγγων. Πλέον η πρόσβαση στον Πλαταμώνα διαρκεί περί τις 2½ ώρες και … σαν ειρωνεία της Θεάς Τύχης, όλοι θα πρέπει να διέλθουν από τα ανερχόμενα παράλια του Νομού Λάρισας, όπου μάλλον θα σταματήσουν και το εκδρομικό ταξίδι τους.

Αντί λοιπόν οι τοπικοί ιθύνοντες να λένε διάφορες φιλολογίες, ας δουν επιτέλους ότι για άλλη μια φορά ΜΟΝΟ ο σιδηρόδρομος μπορεί να δώσει τις σύγχρονες λύσεις που έχει ανάγκη ο Πλαταμώνας. Και σε αυτή την έκτακτη κατάσταση που προέκυψε ΜΟΝΟ ο σιδηρόδρομος μπορεί να δώσει λύσεις εφικτότατες, λύσεις υλοποιήσιμες την ίδια ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, λύσεις χωρίς κανένα οικονομικό κόστος για την τοπική κοινωνία, αντιθέτως λύσεις με τεράστιο και άμεσο όφελος για όλους. Ο εξευτελισμός του Πλαταμώνα για τις αναχρονιστικές επιλογές είναι τόσο μεγάλος, που ακόμη και οι Οικολόγοι-Πράσινοι συμπεριέλαβαν την επαναλειτουργία της γραμμής Πλαταμώνα στη δέσμη των γραπτών προτάσεων τους προς το Υπουργείο Υποδομών για το πρόβλημα των Τεμπών και εν γένει το ελληνικό μεταφορικό σύστημα.

Τώρα είναι άλλη μια ευκαιρία ο Πλαταμώνας, να διεκδικήσει το αυτονόητο. Να διεκδικήσει την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής από τον σταθμό των Νέων Πόρων προς τον σταθμό του Πλαταμώνα, την Βίλλα Μοσκώφ και την Παραλία του Παντελεήμονα. Να διεκδικήσει το τρένο της ανάπτυξης και να πετάξει στον κάλαθο της ανακύκλωσης τις μαύρες σελίδες της ιστορίας του με τις θεωρίες της υπανάπτυξης. Να διεκδικήσει την επαναλειτουργία και πραγματική ανάδειξη και αξιοποίηση της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής.

Εφόσον η γραμμή του Πλαταμώνα επαναλειτουργήσει οι επιλογές είναι πολλές και όλες άμεσα υλοποιήσιμες. Είτε σύνδεση με τη Λάρισα με απευθείας δρομολόγια, είτε δρομολόγηση μιας σύγχρονης αυτοκινητάμαξας στο τμήμα «Νέοι Πόροι – Πλαταμώνας – Παραλία Παντελεήμονα», η οποία με πυκνά τοπικά δρομολόγια θα ανταποκρίνεται στους Νέους Πόρους με όλες τις σταθμεύουσες αμαξοστοιχίες, προσφέροντας γρήγορη σύνδεση με τη Λάρισα, την Κατερίνη, την Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, την Δυτική Θεσσαλία, την Αθήνα και την λοιπή Βόρεια Ελλάδα, είτε συνδυασμός και των δύο επιλογών. Άλλωστε ήδη έχει συνταχθεί σχετική μελέτη και από το Υπουργείο Υποδομών στα πλαίσια του προγράμματος «Σ.Α.Α.Σ.». Εξυπακούεται ότι όλα τα δρομολόγια θα μπορούν να εξυπηρετούν και τις τοπικές μετακινήσεις.

Και οι αναπτυξιακές προοπτικές για τον Πλαταμώνα δεν σταματούν εδώ. Στις αποθήκες του ΟΣΕ υπάρχει ελαφρύ υλικό ηλεκτροκίνησης (τύπου τρόλεϊ) μήκους άνω των 60 χλμ! Πρόκειται για υλικό της (ακόμα τρέχουσας) εργολαβίας 852 «Ηλεκτροκίνηση γραμμής Αθήνας - Θεσ/νίκης» που αφορούσε την υφιστάμενη ορεινή μονή γραμμή Λιανοκλαδίου - Δομοκού και δεν τοποθετήθηκε ποτέ, αφού στην συνέχεια αποφασίστηκε η ηλεκτροκίνηση μόνο της ήδη κατασκευαζόμενης νέας διπλής γραμμής υψηλών ταχυτήτων. Πρόκειται για υλικό πολύ πιο ελαφρύ και από αυτό που χρησιμοποιείται στο νέο τραμ των Αθηνών, χωρίς κανένα πρόβλημα για τους περιοίκους. Δηλαδή η γραμμή του Πλαταμώνα μπορεί να ηλεκτροκινηθεί ακόμη και με αυτεπιστασία από τον ΟΣΕ, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι οι εργασίες τοποθέτησης του εναέριου αγωγού, που οπτικά δεν θα διαφέρει σε τίποτα από το καλώδιο των τρόλεϊ. Τι σημαίνει αυτό; Αφενός ότι ο Πλαταμώνας θα μπορεί να δεχθεί απευθείας ηλεκτροκίνητους συρμούς του προαστιακού και αφετέρου ότι, αν η παλιά γραμμή Πλαταμώνα συνδεθεί με τη νέα και στην Παραλία Παντελεήμονα, εκεί όπου οι χαράξεις τους συγκλίνουν, τα 11 ζεύγη προαστιακών δρομολογίων ημερησίως μεταξύ «Λάρισας – Κατερίνης - Θεσσαλονίκης», καθώς και το τοπικό δρομολόγιο «Καλαμπάκα – Τρίκαλα – Καρδίτσα – Λάρισα - Θεσσαλονίκη» θα μπορούν να διέρχονται από την παλιά γραμμή και να εξυπηρετούν το κέντρο του Πλαταμώνα με υπερσύγχρονους αθόρυβους ηλεκτροκίνητους προαστιακούς συρμούς, οι οποίοι είναι αυτονόητο ότι στο ενδοαστικό τμήμα της γραμμής θα κινούνται με χαμηλότατες ταχύτητες για την μέγιστη ασφάλεια όλων μας.

Τέλος εκφράζουμε τον αποτροπιασμό και την οργή μας για την κίνηση του Δήμου Ανατολικού Ολύμπου να αξιώσει εγγράφως την μετατροπή σε δρόμο και της παλαιάς γραμμής της κοιλάδας των Τεμπών, αγνοώντας επιδεικτικά αφενός την θέληση της τοπικής κοινωνίας για την διατήρησή και τουριστική λειτουργία της παλαιάς γραμμής με το «τρενάκι των Τεμπών» (όπως αυτή έχει εκφραστεί πολλάκις μέσα από την συσταθείσα διαδημοτική συνεργασία των τοπικών Ο.Τ.Α.) και αφετέρου τα σχέδια ασφαλείας των νέων σιδηροδρομικών σηράγγων Τεμπών. Αναλογιστείτε πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη της παλαιάς παραποτάμιας γραμμής των Τεμπών για την διατήρηση του αδιάλειπτου της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας Αθηνών - Θεσσαλονίκης, όταν οι νέες σιδηροδρομικές σήραγγες Τεμπών (μήκους 5 χλμ.) είναι μονής διατομής και διπλής κατεύθυνσης, άρα οποιοδήποτε συμβάν εντός των σηράγγων αποκλείει και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Με τέτοιες άφρονες τοποθετήσεις κινδυνεύουμε να βρεθούμε ξαφνικά αντιμέτωποι και με έναν ολέθριο και ανυπέρβλητο σιδηροδρομικό αποκλεισμό των Τεμπών.

Πλέον μπορεί να διαπιστώσει και ο πλέον δύσπιστος ότι η αναπτυξιακή προοπτική του Πλαταμώνα δεν καθηλώνεται από τον σιδηρόδρομο, αλλά από την παράδοξη αντιδραστικότητα και τις αναχρονιστικές αντιλήψεις. Δηλώνουμε παρόντες στις εξελίξεις του τόπου μας, εντατικοποιούμε τον αγώνα μας για την επαναλειτουργία της παλαιάς γραμμής και την ποινική καταδίκη όσων λειτούργησαν και λειτουργούν ως ιδιότυπο παρακράτος και καλούμε τους τοπικούς παράγοντες να μας ακολουθήσουν.

Αφήστε επιτέλους τον σιδηρόδρομο να δώσει τις λύσεις που χρειαζόμαστε !
Αφήστε επιτέλους τον Πλαταμώνα να ανασάνει !

ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Επικεφαλής πρωτοβουλίας πολιτών για την διάσωση και επαναλειτουργία
της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής Πλαταμώνα Πιερίας
Μέλος Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου & Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου Λάρισας
Μέλος αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας Μουσειακών Σιδηροδρόμων
Μέλος αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας Μουσειακών Σιδηροδρόμων Αττικής
Μέλος δικτύου «Ε.Π.Ι.Β.Α.ΤΗ.Σ.»