Με το τραίνο ταξιδεύεις, δεν μεταφέρεσαι

«… Ο Σιδηρόδρομος όχι μόνο δεν πλήγωσε τη φύση, αλλά βρέθηκε σαν ένα στοιχείο ομορφιάς στον όμορφο κόσμο της …».
Κωστής Παλαμάς

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Τρένο Καλαμπάκα - Πλαταμώνας


Τρένο Καλαμπάκα - Πλαταμώνας
ΖΗΤΑ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011



Τη δρομολόγηση θεματικού συρμού τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες του καλοκαιριού στη γραμμή Καλαμπάκα- Πλαταμώνας, προτείνει ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Τρικάλων, σε προτάσεις του, με αφορμή τα νέα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Στην ανακοίνωσή του κάνει τις εξής  παρατηρήσεις:

«Δεν υπάρχει πια απογευματινό δρομολόγιο από τη Δυτική Θεσσαλία προς τη Θεσσαλονίκη. Αν ο επιβάτης πάρει το 885 πρέπει να περιμένει στον σταθμό του Παλαιοφαρσάλου τουλάχιστον για μιάμιση ώρα, ενώ με το 887 λόγω των καθυστερήσεων του δρομολογίου 48, δεν προλαβαίνει το IC 60. Η λύση που πρέπει να δοθεί είναι η δρομολόγηση DESIRO στο ίχνος του 591, που θα δίνει επιβάτες στο 885, αλλά και θα παίρνει επιβάτες ταυτόχρονα από το 885 προς το βορρά. Το 591 μπορεί να αναχωρεί από Θεσσαλονίκη περίπου στις 18.30.

Ο συρμός του 884/885 εξακολουθεί να παραμένει επί πεντάωρο ακίνητος στην Καλαμπάκα, ενώ θα μπορούσε να εκτελεί στο διάστημα αυτό ένα τοπικό δρομολόγιο έως τον Παλαιοφάρσαλο. Για οικονομία στα καύσιμα θα μπορούσε στο δρομολόγιο αυτό ο συρμός να χρησιμοποιεί μόνο τις δύο επιβατάμαξες.

Το εισιτήριο επιστροφής στο IC 47/48 εξακολουθεί να είναι πολύ ακριβότερο από τον αντίστοιχο των ΚΤΕΛ. Άμεσα πρέπει να χαρακτηριστεί το δρομολόγιο αυτό σαν απλό δρομολόγιο για το τμήμα Καλαμπάκα- Παλαιοφάρσαλος. Μόνο έτσι το εισιτήριο θα είναι ανταγωνιστικό και το τρένο θα προσελκύσει τους τακτικούς επιβάτες που τώρα έχουν πάει στα ΚΤΕΛ που προσφέρουν τιμή κατά 30% χαμηλότερη.

Λόγω του μεγάλου συνωστισμού που παρατηρείται τους θερινούς μήνες στο δρομολόγιο 590/591 από τους λουόμενους στις παραλίες της Πιερίας προτείνουμε τη δρομολόγηση θεματικού συρμού τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες του καλοκαιριού στη γραμμή Καλαμπάκα- Πλαταμώνας».